INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Planeta Petrila, acasă, la Petrila. Un regal al premierei documentarului lui Andrei Dăscălescu

1.jpg
Prima proiecție în România a documentarului ”Planeta Petrila”, al cărui remarcabil regizor este Andrei Dăscălescu, a fost acasă, la Petrila.
Evenimentul de la Petrila a fost precedat în cursul după-amiezii de duminică, 4 iunie 2017, de un periplu la clădirile fostei mine Petrila, declarate monumente cu valoare istorică, echipa de montaj a documentarului, din care a făcut parte regizorul Andrei Dăscălescu, membrii HBO România și invitați, fiind însoțită de primarul Vasile Jurca și ultimul director al minei, Cătălin Simion.
3.jpg
După câteva ore bune, atât cât a durat vizita delegației la mina Petrila, aceștia fiind fascinați și dornici să afle cât mai multe despre viața și munca minerilor, eroi ai întunericului în lumea lor fără cer, a urmat premiera documentarului ”Planeta Petrila”.

Sala Casei de Cultură ”Ladislau Schmidt” a fost arhiplină, iar aplauzele la final au fost îndelungi, ca de altfel și pe parcursul vizionării documentarului, succesul fiind asigurat de un public remarcabil.

În cadrul acestui eveniment regizorului Andrei Dăscălescu i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Petrila, ceremonia decernării fiind oficiată de primarul Vasile Jurca, prezent la premieră însoțit de soția sa, în sala de spectacol fiind prezenți oaspeți de seamă, printre aceștia aflându-se și Doinița Maria Bălănesc, consilier județean.

Primarul orașului Petrila a mulțumit regizorului Andrei Dăscălescu pentru faptul că acest documentar duce numele orașului dincolo de granițele lui, atât în țară cât și în străinătate, pentru faptul că a ales orașul Petrila pentru premiera națională, subliniind că, de peste 20 de ani nu a mai avut loc o proiecție de film la Petrila, pentru faptul că a ales ca subiect al documentarului mina Petrila, menționând că aceasta este cea care a dezvoltat acest oraș și merită respect din partea autorităților și a cetățenilor.
4.jpg
Documentarul lui Dăscălescu a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam — IDFA 2016, unde s-a clasat pe locul 5. Este o peliculă care ilustrează destinul unor clâdiri istorice, așa cum sunt cele de la fosta mină Petrila unde, datorită lui Ion Barbu și a unui grup de tineri arhitecți (și nu numai), s-a reușit stoparea dezastrului care putea să se întâmple prin demolarea clădirilor cu valoare istorică națională.
”În Petrila, un oraș minier din Transilvania, un fost miner devenit artist și activist folosește orașul ca pe o pânză de pictură și, în același timp, ca pe un câmp de bătălie, exprimându-și nemulțumirea față de autoritățile locale care au hotărât să demoleze clădirile istorice ale minei” (PLANETA PETRILA - Official Trailer)
Filmul va rula și la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani, luni 5 iunie, începând cu ora 18,00, iar pe 8-9 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca.

Punctul culminant a avut loc la ”Pompadou”, celebra construcție a minei Petrila, transformată de Ion Barbu în locaș de cultură contemporană, locul unde organizatorii au dorit să se întâlnească la sfârșitul zilei pentru a celebra premiera documentarului, un moment presărat cu ritmuri de blues susținute de trupa ”Deda Blues Band” din Lupeni.
5.jpg
Așadar, un regal al premierei documentarului ”Planeta Petrila” la Petrila, momente unice, de neuitat, pentru viitor istorice. Un lucru este cert: la Petrila se poate face cultură, artă, se poate scrie istorie. ”Europa e un biet continent, Petrila e o lume!”
Daniel P. Bolog - Info Petrila Cultural
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
05.06.17 10:57
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one