INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Petrila noastră, cea de toate zilele...

PLANETA-PETRILA.jpg
Dacă până acum viitorul fostei mine Petrila părea roz doar în ”Petrila Paralelă” din universul lui Ion Barbu, pentru mulți virtual și pentru prea puțini real, iată că ”lumina de la capătul tunelului” a început să se vadă din ce în ce mai intens, deschizând minți și suflete pentru o comunitate care nu părea să mai poată vedea măcar o fărâmă de izbândă.
Poate cuvintele sunt puțin cam dure însă, același ”Barbu și ai lui”, a demonstrat că nimic nu este imposibil de realizat atunci când există voință, bazat pe un univers ”paralel”, așa cum îi place artistului să spună, universul din care obligatoriu va trebui să facă parte întreaga comunitate petrileană, acum, în ceasul al doisprezecelea.

”Mâine începe ieri” la Petrila, a fost genericul unei mese rotunde de la Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt” din Petrila, o dezbatere în care Petrila a spus ”Nu Urâtului”. Cinci ore de discuții (nicidecum plictisitoare) în care au fost antrenați factori importanți care pot și vor să schimbe destinul fostei mine Petrila, la capătul cărora s-a realizat o alianță (să o numesc istorică? - Barbu știe!).

Pe de o parte, Colonia Literară Petrila - Casa I.D. Sârbu, pe de altă parte, administrația de la Petrila și, nu în ultimul rând, societatea civilă, profesori, arhitecți renumiți, tineri și mai puțin tineri cu speranțe în viitor, profesori, artiști și entuziaști care și-au dat mâna pentru a face ceva pentru rămășițele colosului industrial rămas după închiderea minei. Într-un cuvânt ”au pus-o” de-o alianță (iar mă provoc să o numesc istorică) în care toți se obligă să schimbe un destin. Și nu vorbim aici de un destin oarecare, vorbim de destinul unei comunități, Petrila.
barbu.jpg
Dacă l-am întreba pe Ion Barbu ”Ce-ați făcut în ultimii cinci ani?”, ar spune că, de mai bine de cinci ani încearcă să schimbe ceva în orașul ”gri”, să-i dea culoare, să îl aducă la viață. Și nu a făcut-o oricum, ci a adunat pe lângă el pe toți aceia care i-ar putea fi sprijin în drumul anevoios pe care era conștient că va trebui să îl facă. Schimbarea unei mentalități învechite și, fapt dovedit de artist, o mentalitate care nu schimba cu nimic mersul orașului.

”Daţi România pe mâna artiştilor, că de manageri <<pricepuţi>> suntem sătui!”, artistul grafic Ion Barbu într-un interviu realizat de Ruxandra Hurezean.

Împreună cu ”armata” pe  care și-a dobândit-o a reușit să aducă ”Colonia Petrila” la rangul de planetă, ”Planeta Petrila”, acesta fiind chiar subiectul unui documentar impresionant realizat de HBO România.
Petrila1.jpg
Motivați de aceleași idealuri încep construcția strategiei, având de această dată ca aliat și pe actualul primar al orașului Petrila, Vasile Jurca.

Vasile Jurca este cel care s-a împotrivit, pe vremea când era viceprimarul orașului, demolării clădirilor istorice din perimetrul fostei mine Petrila. Eforturile viceprimarului Vasile Jurca, împreună cu Irina Iamandescu, Ilinca Păun și Ina Stoian - arhitecte din București, Cristina Sucală - arhitect Franța, Dragoș Dascălu – profesor de arhitectură la Cluj și Ion Barbu, cu care a lucrat la acest demers, dând roade la acea vreme, ministrul Culturii emițând un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”

De data aceasta pe poziția de primar participă în mod activ la tot ceea ce presupune acum punerea în valoare a acestui obiectiv istoric, convins că va fi un real succes pentru întreaga comunitate. 
Petrila2.jpg
Concret, la masa rotundă...Petrila restart!
- primul ”document oficial” care pune bazele unei asocieri între administrația locală și societatea civilă, ca membri fondatori ai unei noi Asociații ”Planeta Petrila” cu scopul de administrare a tuturor activităților și acțiunilor imediate, precum și în perspectivă, derulate pentru transformarea spațiului fostei mine Petrila.

- oportunități care pot fi realizate efectiv, având ca exemple concrete alte situri industriale, atât din România cât și din Europa care au ajuns la finalizarea proiectelor de acest gen.

- activități care se pot derula în perspectiva imediată, cu caracter cultural-artistic, economic, inclusiv creare de noi locuri de muncă.

- găsirea celor mai bune căi de finanțare, având sprijinul administrației locale și experiența în derularea proiectelor cu finanțare guvernamentală și europeană.

Acestea sunt doar câteva dintre discuțiile concretizate la masa rotundă, pe marginea cărora au fost aduse argumente viabile cu exemplificări din toată Europa.

La discuții au fost ”părtași”:
- dr. Arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU, Bucureşti;
- arh. Cristina SUCALĂ, Paris;
- arh. Loredana GAIŢĂ, Timişoara;
- arh. Mihai-Ionuţ DANCIU, Petroşani;
- art. Ion BARBU, Petrila;
- art. Suzana DAN, expert cultural EPHEMAIR, Bucureşti;
- dr. Irina HASNAŞ, Reţeaua Memoriei / IICMER, Bucureşti
- Ovidiu Mihăiţă, Preşedinte al Asociaţiei Teatrelor Independente, Timişoara.
- Teodora Borghof, expert fonduri europene;
- arh. Anca Botezan, Deva
- ec. Vasile Jurca - Primarul oraşului Petrila;
- jr. Adriana Dăian, secretar Primăria Petrila;
- ing. Ion Temneanu, director Mina Petrila;
- ing. Rolland Szedlacsek, Petrila,
precum și alte personalități din cadrul societății civile.
Daniel P. Bolog - Info Petrila Comunitate
21.01.18 08:26
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one