INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Petrila. Întâlnire peste timp a unui popor de ”Somnoroase păsărele”

eminescu-stroe.jpg
De aproape 35 de ani, fascinat de o artă care nu este la îndemâna oricui, îşi uimeşte vecinii, prietenii şi oamenii care îl cunosc întâmplător cu măiestria sa în arta metaloplastiei.
Viorel Stroe din Petrila se pricepe de minune să transpună portrete sau peisaje prin reliefarea lor pe tablă de cupru și nu numai. Talentul localnicului este acela că lasă lucrul să curgă după propria-i imaginaţie.

Metaloplastia sau modelarea neferoaselor este o practică ridicată la nivel de artă din cele mai vechi timpuri. Tehnica oferă posibilități aproape nelimitate în crearea obiectelor decorative.

”Am început să îndrăgesc metaloplastia de pe vremea când lucram la fostele uzine de utilaj minier, am fost fascinat de această artă, văzând-ul pe meșterul strungar Mircea Filip, un foarte bun meseriaș. Nu îi plăcea să explice, a ”furat” și el meserie, la rândul lui, de la nea Cornel Moraru. Așa am reușit și eu să ”fur” meserie de la ei, după o destul de lungă perioadă, doi sau trei ani”, declară artistul petrilean.
Stroe-V (1).jpg
Stroe-V (2).jpg
Ce au în comun artistul petrilean cu Eminescu?

Expoziția personală a artistului metaloplast Viorel Stroe, nu se află la prima ediție însă, aceasta, cea de-a VIII -a, a fost una mai specială.

De ce spun specială, cu toate că orice expoziție în care ni se face cunoscută arta este una specială? Pentru artist, dar și pentru cei care doresc să cunoască arta, ziua de 15 ianuarie a însemnat inaugurarea sălii de expoziție din Petrila, aflată lângă Atelierul din Republicii, nr. 40, o zi în care românii marchează Ziua Culturii Naționale.

Ziua de 15 ianuarie reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, iar Viorel Stroe este fascinat de poezia eminesciană, de tot ceea ce înseamnă Eminescu, emoție spirituală, simplitate dar și tulburare, genialitate și dragoste.

Fiind un foarte bun colecționar al operelor lui Mihai Eminescu, a ales ca această inaugurare să se petreacă în ziua nașterii poetului național, evenimentul fiind numit sugestiv ”Întâlnire peste timp a unui popor de ”Somnoroase păsărele”.
Stroe-V (3).jpg
Stroe-V (4).jpg
Stroe-V (5).jpg
Stroe-V (6).jpg
Într-un cadru intim în care și-au dat întâlnire prieteni, familie, cunoscuți oameni de artă și cultură, arta metaloplasticianului Viorel Stroe a fost ”botezată” cu poezia marelui Eminescu, recitată rând pe rând de cei prezenți, într-o armonie de chitară clasică, covrigi, biscuiți și atât - ”și o cană cu vin!”, momentele artistice fiind foarte bine ”gustate” de audiență.

Orașul Petrila dispune de un potențial creator deosebit, așa cum remarcă d-nul Bujor Bogdan, prezent la seara culturală petrileană, referindu-se cu ani în urmă la I.D. Sîrbu, Ladislau Schmidt sau, revenind în actualitate, Ion Barbu sau expozantul acestei seri, Viorel Stroe. Exceptând Lupeniul care mai are în funcționare Galeria de Artă ”Iosif Tellmann”, în Valea Jiului nu mai există spațiu expozițional, iar deschiderea acestei săli de la Petrila nu poate decât să fie benefică pentru viața culturală.
Stroe-V (7).jpg
Stroe-V (11).jpg
Stroe-V (9).jpg
Stroe-V (10).jpg
Într-un cuvânt, o seară culturală petrileană ”controlată” doar de spiritul ”incontrolabil” al marelui Eminescu, având pe fond vizual opera artistului în metaloplastie, Viorel Stroe. ”Eminescu să ne judece!”
Daniel P. Bolog - Info Petrila Cultural
16.01.18 01:28
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one