INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Nu închideți Mina Lonea. Alba - neagra cu destinele comunității

lonea-735x400.jpg
Mina Lonea, cel mai mare agent economic de pe raza celui mai estic oras al Vãii Jiului - Petrila, se închide.

„Dintre cele patru mine ce functioneaza in prezent in cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Livezeni şi Vulcan PAR A FI VIABILE, iar celelalte două, Lonea şi Lupeni, vor intra în programul de închidere până în anul 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană", a declarat Ministrul Energiei.
In aprilie 2016, aceasta PAREA SĂ FIE  EXPERTIZA MINISTERIALĂ a unui guvern  căruia nu i-a păsat că, pur și simplu, S-A JUCAT cu destinele unei intregi comunități.

Chiar daca ora
șul Petrila  a acceptat, până la urmă, închiderea unei mine, cea de la Petrila,  guvernul României a negociat destinul unei comunități fără să îi pese măcar de ce se va întâmpla pe viitor. După închiderea Minei Petrila, orașul nu a beneficiat nici măcar de cele mai mici măsuri de absorbție a personalului muncitor rămas pe drumuri. Acum acest oraș așteaptă închiderea ultimei mine, a ultimei speranțe, a minei Lonea.

În anul 2010, CNH Petroşani (actualmente CEH) avea în funcţiune 7 exploatări miniere subterane cu rezultatele tehnico-economico ce prezentau diferenţe semnificative de la o unitate la alta, o exploatare de preparare a cărbunelui şi o staţie centrală de salvare minieră. La nivelul CNH Petroşani s-a efectuat o analiză în vederea ierarhizării exploatărilor miniere, în scopul delimitării unităţilor de producţie care urmau a fi închise definitiv.

Astfel, în baza acestei analize s-a decis menţinerea în activitate a 
4 exploatări miniere care prezentau potenţial de viabilizare (EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lonea, EM Lupeni), urmând ca alte 3 exploatări miniere (EM Paroşeni, EM Petrila şi EM Uricani) să fie trecute în program de închidere definitivă cu accesarea unui ajutor de stat.

Minerii de la Lonea spun că nu înteleg cum s-a ajuns la decizia de a închide mina și cred că doar lipsa investițiilor a generat o astfel de decizie. Asta pentru că în subteran ar mai fi rezerve de huilă pentru mulți ani de exploatare. „La Lonea nu s-au mai făcut de ani buni investiții, dar cu o minimã investiție, de un milion de lei, mina Lonea mai putea să mai dea cărbune cel putin 25 de ani. Nici noi nu stim cum s-a fãcut această alegere, dar cei de sus au decis și cu pași rapizi, guvernanții nostri vor să vadă cele două mine închise” – a declarat Vasile Păduraru, lider sindical la mina Lonea (noiembrie 2016).

Potențialul de exploatare la Mina Lonea este uriaș, rezervele de cărbune existente se pot exploata încă 50 de ani iar calitatea acestui cărbune, din punct de vedere energetic, este cea mai bună din Valea Jiului. Mina Lonea are nevoie de un program de investiții, nu de închidere. Se cunoaște foarte bine situația dramatică în care se găsește întreaga Vale a Jiului, din punct de vedere social. Actuala conducere CEH reconsideră situația Minei Lonea și încearcă să facă demersuri pentru a reanaliza viabilitatea minei Lonea. Autoritățile locale de la Petrila încearcă prin toate mijloacele posibile să sprijine comunitatea, considerând inoportună închiderea ultimei mine din Petrila.

Domnilor miniștri, noi, cei afectați de astfel de decizii care pun în pericol situația unei întregi comunități, vă cerem sprijinul pentru a reanaliza situația Minei Lonea, vă cerem sprijinul pentru a analiza situația unei întregi comunități.

Petrila, 21 martie 2017.
Petiție online pentru salvarea Minei Lonea, ultima frontieră a mineritului din orașul Petrila. Semnează aici petiția
Info Petrila - Știri
23.03.17 08:01
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one