INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

NEDEILE PETRILENE - Cele mai importante evenimente din săptămâna Paștelui

jurca-nedeie2.jpg
Potrivit tradiției populare din regiunea Văii Jiului, imediat după Paște, momârlanii dau startul nedeilor. Obiceiurile strămoșești ii conduc la origini pe momârlanii din Valea Jiului, respectiv pe cei din zonele rurale ale orașului Petrila.
Aceștia participă la tradiționalele nedei care datează încă din din cele mai vechi timpuri, în zilele de Paști. 
Din prima zi a sărbătorii Paștelui, comunitățile de momârlani din Valea Jiului se adună în apropierea bisercilor și organizează tradiționalele petreceri câmpenești sau nedei, așa cum sunt ele cunoscute. La aceste petreceri, localnicii pregătesc și un praznic, unde sunt invitați să mănânce toți cei care participă la eveniment.

În fiecare an, continuă tradițiile în localitățile aparținătoare Petrilei, respectiv Jieț, Taia, Andronești, Cimpa.

”Și în acest an, ca în fiecare an, continuă tradițiile în localitățile aparținătoare orașului Petrila. Astfel, suntem cu toții invitați la nedeile din săptămâna Paștelui, organizate cu ajutorul locuitorilor din zonele rurale petrilene, a momârlanilor. Aceștia pregătesc ceaune cu tocană din carne de oaie, ceaune cu păsat din porumb cu brânză și ceaune cu varză cu carne. Pentru prepararea mâncării, fiecare locuitor din acea zonă contribuie cu ce vrea și cu ce îl duce mâna, unii aduc carnea, alții fac colăceii, alții donează varza sau porumbul și brânza pentru păsat, foarte important de precizat este faptul că toate bucatele sunt din producția lor proprie. După prepararea mâncărurilor vine preotul satului și slujește masa, apoi oamenii servesc masa”, ne spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, care nu este deloc străin de aceste tradiții momârlănești, fiind chiar unul dintre organizatori.

Ceea ce ar mai fi de precizat este faptul că aceste mâncăruri sunt preparate după rețete secrete de bucătari iscusiți, doar bărbați, femeile neavând voie să prepare aceste mâncăruri, ele fiind doar sprijin în prepararea acestora.
jurca-nedeie.jpg
După ce momârlanii degustă mâncarea tradițională, aceștia ies la joc, cele două ansambluri folclorice, Junii Petrileni și Bujorii Muntelui, fiind prezente să-i încânte și să-i înveselească pe cei ce participă la eveniment, cu muzica tradițională din zonă.

Specificul acestor nedei este dezvoltarea relațiilor dintre oameni, pentru că aici oamenii povestesc lucruri legate de agricultură și oierit, cum au trecut de perioada iernii sau chiar câte animale s-au născut de la începutul anului. Localnicii ciocnesc ouă roșii, dezvoltând o adevărată competiție între ei.

Anul acesta nedeile organizate cu ocazia Sărbătorilor de Paște se vor desfășura astfel:
– 16 aprilie la Jieț
– 17 aprilie la Taia ți Andronești
– La Cimpa va fi ultima nedeie petrileană.
Daniel P. Bolog - Info Petrila, Tradiții
16.04.17 09:44
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one