INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

La Petrila, primarul Vasile Jurca aduce noi oportunități de dezvoltare locală prin G.A.L.

jurca-gal.jpg
Ce sunt GAL-urile și cum se poate dezvolta o comunitate locală, s-ar putea să vă întrebați mulți dintre dumneavoastră, auzind mereu de posibilitatea de finanțare nerambursabilă prin aceste structuri.
G.A.L. sunt de fapt inițialele care definesc Grupurile de Acțiune Locală, un parteneriat public-privat ce a jucat un rol esențial în mediul rural prin PNDR 2007-2013, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului unde au fost înființate aceste organisme. În noul PNDR, importanța GAL-urilor este mult mai mare, proporțional cu bugetul aproape dublu, ce va atinge aproape 700 de milioane de euro până la finele programului.

În prezent, în România funcționează 163 de GAL-uri care ocupă o suprafață ce depășește 140.000 km², reprezentând circa 63% din teritoriul eligibil și 58% din populația eligibilă a programului LEADER. Teritoriul eligibil LEADER este reprezentat de comunele și orașele mici cu o populație ce nu trebuie să depășească 20.000 locuitori.

Grupurile de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat, în care partea publică deține un procent de 49%, la nivel decizional și la nivel de alcătuire, iar 51% este deținut de partea privată.
GAL-urile nu se fac la voia întâmplării. Cei care au inițiativa de a constiui un astfel de organism la nivel local, trebuie, în primul rând, să-și elaboreze o Strategie de Dezvoltare Locală (SDL), iar la Petrila este urmărită exact aceeași strategie de succes.

"Astăzi, am semnat la București, la Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru proiectul privind înființarea GAL Petrila și elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală. Prin acest proiect, avem acum oportunitatea și sursa financiară necesare pentru a reuși să implementăm în orașul Petrila o serie de programe de reconversie și calificare a forței de muncă, să reușim să creăm noi locuri de muncă și să dezvoltăm activități antreprenoriale și să putem realiza programe pentru îmbunătățirea condițiilor sociale ale grupurilor țintă, inclusiv reabilitarea locuințelor, racordarea la utilități etc.", declară primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Pentru perioada 2014-2020 fondurile destinate GAL-urilor, aproape că au fost dublate, astfel că, dacă pe vechiul program, GAL-urile au primit o finanțare de aproape 400 milioane de euro, pentru PNDR 2014-2020 alocarea ajunge la aproximativ 700 milione de euro.

Obiectivul principal al GAL-ului este dezvoltarea zonei respective. Asta înseamnă că, prin consultarea actorilor locali importanți, se stabilesc prioritățile de finanțare ale teritoriului.

Grupurile de Acțiune Locală pot creea măsuri atipice. În cazul în care la nivel local se identifică o nevoie specială care trebuie să fie acoperită printr-o finanțare, dar pentru care nu există o măsură inclusă în PNDR, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri inovative, atipice, pe care o poate cuprinde în Strategia de Dezvoltare Locală și poate finanța, prin această măsură, un anumit tip de investiții care nu poate fi finanțat direct prin PNDR.

"Vom putea elabora și o nouă Strategie de Dezvolare Locală în baza căreia ni se deschid oportunități de finanțare cu prioritate a unor fonduri europene de până la 7 milioane de euro, bani pe de o parte, avem șansa de a face o serie de investiții publice în infrastructură în zonele marginalizate, dar nu numai, putem reabilita locuințe și străzi, putem califica tinerii și forța de muncă disponibilă din orașul nostru în domeniile de interes ale firmelor și putem consolida locurile de muncă disponibile și creea altele noi", mai spune primarul Jurca.

Grupurile de Acțiune Locală propun o abodare de jos în sus. Decizia este luată la nivel local, ceea ce presupune că, selecția proiectelor se face la nivel local. Obiectivul principal al GAL-ului este dezvoltarea zonei respective. Asta înseamnă că, prin consultarea actorilor locali importanți, se stabilesc prioritățile de finanțare ale teritoriului.

"Așa cum am promis, atragem bani europeni și dezvoltăm Petrila împreună!", concluzionează primarul Vasile Jurca.
Daniel P. Bolog - Info Petrila Știri
11.08.17 22:07
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one