INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Epilog la Zilele Orașului Petrila - Parada Portului Popular

parada.jpg
Orașul Petrila, cel mai estic din Valea Jiului, este încărcat de tradiție de o rară stabilitate și trăinicie în timp, dată de existența comunității momârlanilor - băștinași pe aceste meleaguri. Tradiția și folclorul sunt la loc de cinste pentru întreaga comunitate de aceea, petrilenii reușesc să se prezinte așa cum se cuvine, de fiecare dată când au această ocazie, demonstrând că într-adevăr momârlanii sunt gazde bune.
Vorbind de ocazii, iată că una dintre multele manifestări în care momârlanul este la loc de cinste s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, cu prilejul Zilelor Orașului Petrila unde, pe lângă manifestările cultural - artistice și sportive organizate de Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, comunitatea petrileană a încheiat seria spectacolelor în aer liber cu "Parada Portului Popular".

Un impresionant spectacol al portului popular, cu precădere momârlănesc, dar și al celorlate zone folclorice ale țării, pornind de la sediul Primăriei Orașului Petrila, alaiul format din calăreți, având caii împodobiți la fel cum sunt obiceiurile de nuntă, tineri și bătrâni îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, oficiali ai orașului, au defilat împreună pe străzile orașului însoțiți de cântărenți din fluier și ansambluri populare locale, punctul final fiind în zona Casei de Cultură "Ladislau Schmidt".
parada1.jpg
parada2.jpg
parada3.jpg
parada4.jpg
parada5.jpg
parada6.jpg
parada7.jpg
parada8.jpg
parada9.jpg
parada10.jpg
parada11.jpg
parada12.jpg
parada13.jpg
parada14.jpg
parada15.jpg
parada16.jpg
Această paradă a portului popular este susținută de autoritățile locale de la Petrila. Promovarea culturii, a folclorului tradițional, a portului tradițional, este o datorie civică a fiecăruia dintre noi, păstrarea lor fiind de natura identității noastre ca neam.

"Este foarte important să ne păstrăm tradiția, astfel ne păstrăm identitatea noastră națională. Parada portului popular este un obicei de foarte mulți ani în orașul Petrila, moștenit de la străbunii noștri. Este un lucru extraordinar să vezi că aceste tradiții continuă și mă bucură faptul că fac parte din această comunitate, voi susține și voi promova aceste obiceiuri, astfel încât acestea să nu se piardă", Primarul orașului Petrila - Vasile Jurca.

"Particip ori de câte ori am ocazia, alături de petrilenii mei, de comunitatea momârlanilor din această zonă frumoasă încărcată de tradiții și îmbrac cu mândrie costumul popular. Nu este greu deloc să păstrezi tradițiile. Dacă ești conștient că aceasta este baza societății noastre și, pornind de la această bază, ești conștient că este chiar identitatea dezvoltării noastre ca neam, atunci nu este greu să păstrezi ceea ce ai moștenit de la străbuni", Consilier județean - Doinița Maria Bălănesc.

"Este o zonă foarte bogată în tradiții, poate una din cele mai bogate ale țării care a fost puțin studiată până în ultimii ani. Tradiții necunoscute, însăși locuitorii acestei zone, momârlanii care, cu mândrie se consideră urmașii dacilor liberi, nu au fost recunoscuți și definiți cum trebuie în dicționare. În ultimii ani am declanșat o campanie și am trimis documentare la Institutul Lingvistic, la Academia Română pentru a arăta că această comunitate există și, ca atare, ea trebuie reconsiderată și așezată la loc de cinste", Etnolog - Dumitru Gălățan Jieț.

Alaiul popular prezent pe străzile orașului Petrila, în ultima zi a manifestărilor dedicate "Zilelor Orașului Petrila", a făcut mai multe popasuri de-a lungul traseului, unde momârlanii au putut prezenta, pe lângă cântecul tradițional din fluier, jocul popular la care s-au încins toți cei prezenți la "Parada Portului Popular"
Daniel P. Bolog - Info Petrila Comunitate
05.10.17 07:08
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one