INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Ecouri de Ziua Națională a României - Petrila, salută România!

11.jpg
De 1 decembrie petrilenii au sărbătorit românește, peste 2000 de persoane au participat la manifestările organizate de Ziua Națională, dorind să transmită întregii țări salutul lor pornit din suflet: ”La mulți ani, Rmânia! La mulți ani, români de pretutindeni!”.
Petrilenii s-au mobilizat cu mic, cu mare pentru a întâmpina sărbătoarea Zilei Naționale a României împreună, în comunitatea locală, alături de reprezentanții administraței locale.

La parada populară organizată de Primăria orașului Petrila au participat un număr impresionant de oameni, animați de dorința de a arăta tuturor că România este prezentă, în cel ma pur stil românesc, și la Petrila. Pentru acest eveniment, așa cum se cade la zi de mare sărbătoare, oamenii au îmbrăcat straie populare momârlănești, iar polițiștii, pompierii, SMURD-ul și salvatorii mineri au schimbat uniforma de zi cu zi cu uniformele de ceremonie. Toți participanții la parada de 1 Decembrie de la Petrila au avut însă la ei un steag tricolor, semn că sentimentul patriotic este înrădăcinat în atitudinea fiecărui petrilean.
44.jpg
În fruntea coloanei de participanți la marșul de săbătoare organizat la Petrila de Ziua Națională a României s-a aflat chiar primarul localității, Vasile Jurca, secondat de viceprimarul Dorin Curtean și de secretarul primăriei, Adriana Dăian. Parada de 1 Decembie a străbătut bulevardul central al orașului, din zona Pieței și până la Casa de cultură ”Ladislau Schimidt”. Aici, pentru că numărul foarte mare de cetățeni participanți la sărbătoarea Zilei României a fost chiar peste așteptările organizatorilor, manifestările cultural-atistice programate pentru a avea loc în sala Casei de Cultură, au fost reorganizate pe scena ad-hoc amenajată pe scrările din fața instituței culturale din orașul Petrila.
111.jpg
222.jpg
”Anul acesta ne-am dorit ca Ziua Națională a României să o petrecem așa cum se cuvine, împreună cu cetățenii orașului Petrila alături de care am dorit să fim în această zi specială, la 99 de ani de la Marea Unire de la 1918, să cinstim memoria înaintașilor noștri luptători pentru unitate națională și să ne bucurăm de Ziua Națională a noastră, a românilor. După cum se vede, am reușit și le mulțumesc tuturor petrilenilor pentru participarea activă la acest eveniment. Totodată, vreau să transmit gândurile mele bune tuturor românilor, Văii Jiului și petrilenilor în mod special, atât celor de acasă cât și celor care sunt la sute sau mii de km distanță. Știu că România este în sufletul tuturor, oriunde ne-am afla. La mulţi ani, România! La mulți ani, Petrila !”, ne-a declarat Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.
66.jpg
”Cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, mulțumesc tuturor celor implicați, care au făcut această zi mai frumoasă, mai deosebită. Am demonstrat că suntem români adevărați, că suntem petrileni pe cinste. Cu ocazia zilei naționale a României transmit tuturor Românilor de pretutindeni, atât petrilenilor cât și celor plecați din localitate, sănătate multă, putere de muncă, binecuvântari în toate lucrurile și motivația că ”toți suntem români. Să iubim România !”, a declarat, la rândul său, viceprimarul Dorin Curtean.
Printre participanții la evenimentul de la Petrila i-am remarcat și pe consilierii locali ai orașului, fie ei din rândul puterii sau ai opoziției locale, pe fostul primar Ilie Păducel, pe consilierul județean Doinița Maia Bălănesc dar și pe respectacți seniori ai comunității petrilene cum sunt Dumitru Răscolean (fost viceprimar al orașului), Ioan Gui (apreciat om de afaceri) ori Dumitru Gălățan Jieț (scriitor, om de cultură și etnolog) dar și numeroși alți oameni de valoare ai comunității orașului Petrila. Semn că, la Petrila, sărbătoarea națională a reușit să unească omenii, indiferent de categoriile sociale, profesionale sau politice din care fac parte.
333.jpg
În programul artistic dedicat aniversării Zilei Naționale a României, program început cu intonarea Imnului de Stat de către talentatul artist al Văii Jiului care este Monica Țugulea, au evoluat fanfara orașului Petrila, dar și copiii și tinerii din cadrul Ansamblurilor folclorice ”Bujorii Muntelui”, ”Junii Petrileni” și ”Nedeia Petrileană”, precum și elevi ai unităților de învățământ de pe raza orașului Petrila.
1111.jpg
Între timp, gospodari ai comunității momârlanilor din satele Petrilei au pregătit toată ziua bucatele de sărbătoare (fasole la ceaun cu cârnați afumați), la ospăț fiind invitați toți ce prezenți la frumoasa sărbătoare de 1 Decebmrie de la Petrila.
55555.jpg
Tineri bucătari momârlani din satul Jieț au muncit dis de dimineață la pregătirea ceaunelor cu mâncare tradițională românească, pentru ca totul să fie gata la timp.
555.jpg
5555.jpg
În paralel, de Ziua Națională, montaniarzii de la ”San Montan” au ales să își aducă salutul lor României prin arborarea tricolorului pe crucea de pe Dealul Crucii din împrejurimile orașului Petrila, drumețind de 1 Decembrie pe cărări de basm, în ciuda vremii capricioase, o drumeție de suflet incheiată apoi la Casa de Cultură împreună cu toți petrilenii și cu oficialitațile orașului la o porție de fasole.
4444.jpg
44444.jpg
Românii din țară și străinătate care au putut urmări transmisiunea live de la Petrila au transmis mesajele și urările lor de Ziua Națională:

”La mulți ani tuturor românilor din Petrila, sănătate vă dorim și o viață mai bună. Vă îmbrațișăm cu căldură de aici de departe!” (Elena Nazare - Verona, Italia).

”La mulți ani, România! La mulți ani petrileni! La mulți ani dragi români de pretutindeni! Să nu uităm niciodată ziua de 1 Decembrie Ziua Naţională a României, o zi de mare sărbătoare pentru toţi românii!” (Mircea M.- București).

”La mulți ani România! La mulți ani românilor din țară și din întreaga lume!” (Ana Pantazie - Perugia, Italia).

”La mulți ani, Petrila mea iubită!” (Emilia Bob - Paris, Franța).

Și astfel de mesaje au curs toată ziua de 1 Decembrie. La mulți ani, România! Petrila te salută!
Un reportaj de: Tiberiu Vințan și Daniel P. Bolog
Fotoredactori: Vasile Laurențiu Sorin și Andei Drăghici
03.12.17 10:53
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one