INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

Atitudine. Mediul virtual și dreptul meu la liberă exprimare - Despre înjurături

facebook-lege.jpg
Povestea aceasta se dorește a arăta cât de diferit înțelegem noi, românii, definiția dreptului la liberă exprimare, câștigat în decembrie 1989.
În principiu, este vorba despre dreptul de a-ți exprima convingerile, fie ele politice, religioase sau de orice alt fel, fără teama că vei putea fi pedepsit pentru ele însă, la noi, marea majoritate cred că aceasta înseamnă libertatea de a înjura, folosind expresii foarte vulgare.

Problema este acum din ce în ce mai gravă, având la dispoziție spațiul virtual, ascunși de cele mai multe ori în spatele unor identități false, indivizii virtuali își permit să transmită în spațiul public obscenități care, în primul rând, contravin oricăror reguli ale bunului simț.

Nu spune nimeni că nu ai avea dreptul să îți poți exprima dezaprobarea, dezamăgirea sau furia față de un partid, sau față de anumite acțiuni ale organelor statului care ți s-ar părea a fi în neregulă, sau chiar față de o persoană fizică ori juridică pe care nu o apreciezi, chiar ești liber să o faci.

Aceste opinii contradictorii le poți exprima și fără înjurături vulgare, mai ales că, în scris poți găsi cuvinte mai potrivite pentru a exprima același lucru, deoarece limba română are destule cuvinte pe care le poți folosi fără a fi nevoit să suporți consecințe.

Am atins aici un punct sensibil: ”a suporta consecințele”. Trebuie să înțelegem că prin ceea ce facem în spațiul public, fie el și virtual, ne asumăm responsabilități, prin ceea ce scriem sau prin acțiunile noastre suntem responsabili.

Tind să cred că indivizii certați cu regulile bunului simț nu cred că sunt și responsabili pentru vulgaritățile pe care le transmit și poate că ar fi timpul să le readucem aminte de consecințele care pot urma:
Legea 61/1991 (Art. 2) - Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
1) săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice (...)


Și fapta poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Reţeaua socială, precum şi conturile deschise pe aceste platforme, reprezintă spaţiul public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Dacă ai anumite opinii contradictorii în ceea ce privesc acțiuni ale poliției, jandarmeriei sau ale oricăror organe ale statului, nu prolifera înjurături la adresa acestora, nu rezolvi astfel problema. Atunci când tu ai o problemă de această natură, CU SIGURANȚĂ vei suna la 112 pentru a cere ajutor. CU SIGURANȚĂ nu-ți va răspunde cu înjurături.

Ar fi multe de spus în ceea ce privește acest mediu virtual, ceea ce ar fi însă foarte important este faptul că trebuie să luăm atitudine împotriva acestui mod vulgar de exprimare în spațiul public și, ..., mă opresc aici.

Cu respect, Daniel P. Bolog
Info Petrila Comunitate
06.02.18 06:51
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one