INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

1929 / 1977, ani de cotitură pentru istoria mineritului din Valea Jiului - 6 august, Ziua Minerului

minerit.jpg
Ziua Minerului, 6 august, așa cum o știe o comunitate legată sufletește de practicarea mineritului, Valea Jiului. Poate semnificația acestei zile nu o știe oricine iar pentru noi cei care existăm în mijlocul lor, atâți câți mai sunt, este o zi specială, cu regret spunând, pe cale de dispariție.
Această zi are dublă semnificație pentru minerii Văii Jiului datorată celor două mari evenimente petrecute în perioade istorice diferite. Pe de o parte fiind de comemorare a victimelor grevei de la Lupeni - 1929, atunci când regimul de la acea vreme înăbușă idealurile minerilor, iar pe de altă parte de victorie a minerilor obținută în 1977, o victorie importantă dat fiind faptul că s-a petrecut într-un regim comunist totalitar.

Minerii au o lume a lor, o lume a întunericului fără cer, munca lor presupune sacrificii imense și nu a fost niciodată respectată la adevărata valoare a acesteia. Conștienți că fiecare șut ar putea fi ultimul, ei sunt gata pentru sacrificiul suprem. Munca grea îi face să fie dârzi, de neînțeles pentru mulți dintre noi, de fiecare dată la granițele luminii cu întunericul, a vieții cu moartea, a începutului cu sfârșitul.

Astăzi, minerii își plâng eroii, ortacii stinși de-a lungul istoriei, dar și sărbătoresc puținele, mult prea puținele victorii obținute. Noroc bun, dragi mineri! Și, desigur, la mulți ani!
Daniel P. Bolog - Info Petrila
Mesaje frumoase de Ziua Minerului!
Doinița Maria Bălănesc - Consilier județean

"Incontestabil, mineritul are pentru noi, cei din Valea Jiului, semnificații pe care puțini alții le pot înțelege. De aceea, prețuim mai mult ca oricine sărbătorile dedicate bravilor mineri. 

Astăzi, ne aducem aminte că în rândul celor care au făcut cinste acestei meserii au fost și oameni care au avut puterea de a scrie istorie. Chiar cu prețul suprem, cum a fost în 1929 sau chiar cu prețul libertății, cum s-a întâmplat în 1977.

Chiar dacă flacăra mineritului din Valea Jiului pălește, memoria acestor evenimente e încă vie, iar pentru noi minerii rămân cei mai importanți oameni ai acestor locuri.

Prin ceea ce au fost, prin ce sunt și prin ceea ce vor rămâne. Iată de ce, dragi mineri, sunt onorată să vă pot transmite astăzi, de Ziua Minerului, gândurile mele bune. Vă doresc sănătate și fericire, bunăstare și bucurii, La mulți ani și Noroc bun!"


Vasile Jurca - Primarul Orașului Petrila

"În ziua în care toți creștinii sărbătorim Schimbarea la Față a Domnului Nostru Iisus Hristos, pentru comunitatea noastră din Petrila și din întreaga Vale a Jiului, această zi are o semnificație mult mai aparte.

Anii 1929 și 1977 aduceau în Valea Jiului primele strigăte de libertate, obținute în perioade foarte grele pentru toată suflarea mineritului.

O libertate obținută cu multe sacrificii, merită respectul nostru cuvenit acestor oameni deosebiți, minerii. Vă doresc multă fericire, sănătate și numai bucurii.

La mulți ani!"

 
IMNUL MINERILOR
 
În fund de munţi noi des intrăm,
Cu „NOROC BUN” ne salutăm!
Şi când ieşim din sânul lor,
Noi tot „NOROC” strigăm în cor!
 
În mină-i Dumnezeu cu noi ,
Afara-s grijuri şi nevoi!
Deasupra noastră n-avem cer,
C-aşa e viața de miner!
 
Când plini de praf cu paşi trudiţi,
Ieşim din mină obosiţi,
Ne doare că-n lumina sa
Pământul ţine-o lume rea.
De-atâtea grijuri şi nevoi
Noi ne întoarcem înapoi,
În lumea noastră făr-de cer
C-aşa e viața de miner!
 
Şi moartea vine tot mai des
Să vadă ce-are de cules,
Din lumea noastră făr-de cer,
C-aşa e viata de miner!
06.08.17 13:31
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one