INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
.
.
.
.
"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru"
MS Regele Mihai I al României - (1921 - 2017)

A fost, ... , că de n-ar fi fost, nu s-ar mai povesti! EURO 1984 (Video)

tricolorii-români.jpg
Tricolorii români pe marile bulevarde ale fotbalului.

Acesta este genericul unui documentar realizat în studiourile Sahia Film, semnat de regretatul cronicar sportiv, Ioan Chirilă, în regia lui Timotei Ursu, minunăție păstrată în arhivele televiziunii, reluată de Aurel Țicleanu spre deliciul suporterilor români, nostalgici ai echipei României 1984.

Euro 1984 a reprezentat o performanţă extraordinară pentru România, care a reușit să acceadă la turneul final.
***
Istoria calificării începe de fapt la finele unei noi campanii tricolore ratate, cea pentru Mondialul spaniol din 1982.

Pentru ultimul meci al grupei, unul fără importanţă, a fost desemnat ca antrenor Mircea Lucescu, care la acea vreme avea doar 36 de ani şi era încă jucător activ la Corvinul Hunedoara.

Lucescu era şi antrenor al formaţiei de sub furnale, el fiind la echipa care promovase din Divizia B şi care dăduse deja, la nivel juvenil, nume precum Gabor, cel mai bun jucător al Campionatului Mondial de juniori din 1981, din Australia, Andone, Rednic, Nicşa, Văetuş, regretatul Mişa Klein sau, mai târziu, Mateuţ.
Lucescu s-a pus pe treabă, încercând reconstrucţia echipei naţionale a României. Au fost reinventaţi jucători ca Boloni, Cămătaru, Lung sau Iorgulescu, scoşi din varii motive din circuitul echipei naţionale. S-a dat credit tinerilor, s-a uzitat din nou sistemul de turnee lungi în America de Sud, departe de ochii ziariştilor.

„Telexul agenţiei bate nervos”, avea să consemneze Ioan Chirilă încărcătura emoţională a tragerii la sorţi pentru grupa preliminară. Italia, campioana mondială, Cehoslovacia, bronz european, Suedia, o echipă pe care nu o învinsesem niciodată, iar la final Cipru, o echipă pe care nu o învinsesem de fiecare dată. Specialiştii, mai mult sau mai puţin avizaţi, nu îi dădeau prea multe şanse într-o astfel de companie lui Mircea Lucescu, dar tânărul antrenor român şi-a jucat şansa.
***
O echipă combinată ca un puzzle între Corvinul Hunedoara, Universitatea Craiova şi Sportul Studenţesc. Prima se zbate acum în campionatul judeţean, a doua reinventată, iar a treia este ţinută în viaţă artificial, ca navetistă permanentă între primele eşaloane. Lucescu a fost realmente magnific în acel proiect de reconsolidare şi schimbare a filosofiei echipei naţionale a României.
Lotul României care a mers la Euro 1984 este şi el unul pentru istorie. Silviu Lung, Mircea Rednic, Costică Ştefănescu, Nicolae Ungureanu, Aurică Ţicleanu, Gino Iorgulescu, Marcel Coraş, Michael Klein, Rodion Cămătaru, Ladislau Boloni, Gheorghe Hagi, Dumitru Moraru, Ioan Andone, Mircea Irimescu, Marin Dragnea, Nicolae Negrilă, Ion Zare, Ionel Augustin, Romulus Gabor şi Vasile Iordache. Peste toţi, inegalabilul Mircea Lucescu.
Video - Prezentare Naționala României, EURO 1984
Documentare: Aurel Țicleanu, Cristi Frisk (sportlocal.ro)
Info Petrila - Sport
28.01.17 22:01
Redacția Info Petrila
info-facebook.jpg
 
HOROSCOP ZILNIC
angajari.jpg
AngajareElectric.jpg
aqua-palace-angajari.jpg

PARTENERI

al-logo2.png
EXCLUSIV.jpg
ajrp.jpg

PROMOȚIONAL

wutopiaa2.jpg

***

scoala-auto.jpg

***

PUBLICWIN PETRILA
Strada REPUBLICII, Bloc 70, parter
Petrila, Telefon: 0785 189 667
PUBLICWIN.jpg

***

teren-sintetic.jpg

***

FB_ANSIRO-TOUR.jpg
Dacă în anul 2018 doriți să călătoriți prin lume, să faceți o croazieră sau doar un sejur în stațiuni din țară și străinătate, Agenția ANSIRO TOUR vă stă la dispoziție.
Informații și rezervări la telefon:
0254 50 60 47, 0726 17 72 72

***

car-parangul.jpg

***

number-one-1.jpg
donatebutton-paypal-home.png
INFO-TRANSPARENT-adresa-web2.png
Este interzisă republicarea articolelor fără menționarea explicită a sursei de proveniență (Info Petrila).
INFO PETRILA este un spațiu în care se vorbește despre idei, inițiative şi proiecte. Portalul comunității de pe Valea Jiului a fost lansat ca site oficial InfoPetrila în ianuarie 2012. Ideea lansării unui site al comunității petrilene a apărut din luna decembrie a anului 2008 și a funcționat în spațiul virtual sub forma unui subdomeniu. Într-o eră a generației Facebook, Info Petrila încearcă să se adapteze și intră pe această platformă, conștienți că este cea mai bună legătură între noi și dumneavoastră. Cu speranța promovării unei zone destul de sărace în informație, Info Petrila rămâne mai departe portalul tău de informație din Valea Jiului. Info Petrila - Daniel P. Bolog
Conținutul acestui website este proprietatea Daniel P. Bolog.

Ⓒ Copyright - Info Petrila 2017

Website Media de Știri

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one